4/08/2024

Záď 

Je tvořena pánvi a mohutným svalstvem. Podklad tvoří křížová kost a obě pánevní kosti.

Záď by měla být u tažných koní široká,u jezdeckých dlouhá, protože pánev představuje sílu,rameno síly,které má být schopno většího stažení a roztažení svalů,tím lépe vzpřímit hřbet a zvýšit rychlost.

Pánev klisny je prostornější než u hřebců,má kratší a širší kost křížovou,pánevní vchod je kruhový,u hřebců srdčitý.

Rozlišujeme záď dlouhou,pro středně dlouhou a krátkou. Sklon zádě je podmíněn polohou kostí pánevních a kosti křížové,která by měla být v takové poloze,aby byla vodorovným prodloužením bederních obratlů.

Druhy záďe při pohledu zezadu:

A) vejčitá - jezdečtí koně 

B) kulatá - arabští koně 

C) louplá - zejména u těžkých chladnokrevných plemen a u těžších teplokrevných plemen,tvořena zejména mohutnou maskulaturou 

D) čtvercová, rohatá, střechovitá- posledně jmenovaná je pravým opakem zádě louplé a je nežádoucí 


Ohon

Ocas, oháňka chrání koně před hmyzem. Můžeme jej upravovat stříháním, zapletením anebo protrháním . V dřívějších dobách se ocasy tupírovály,zejména u chladnokrevných koní aby vynikla mohutnost zádě.

Základem je 17-19 ocasních obratlů,mezi kterými se nachází chrupavčité destičky,které umožňují pohyblivost obratlů . Nesení ocasu je podmíněno temperamentem a napnutím hřbetních a ocasních svalů,které ocas zvedají.

Druhy:

A) vysoko nasazený 

B) nízko nasazený 

C) zastrčený ( zapíchnutý)

D) beraní - k němu dochází vlivem ochabnutí svalů.


4 komentáře:

  1. Zajímavý článek, ale ty články mi přijdou hrozně hrr, stylem jen abych to už měla hotové, aniž bys je pořádně zkontrolovala a upravila, informačně dobré, ale gramaticky hrůza a je to škoda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to naučná literatura pro začátečníky. Musí to být stručné a polopatě, aby člověk neznalý oboru tomu rozuměl a naučil se základy. Pokud by se Astariel více rozepsala a proložila to více výrazy z pokrocilejsich nebo pokročilých frází tak začátečník by z toho nic neměl a byl prehlcen informacemi.
      Jediné chyby co jsem našla tak jsou u čárek, za kterými chybí mezera.

      Vymazat
    2. Děkuji za komentář, mezerník zaúřaduje

      Vymazat
  2. Tento článek nemá jedinou gramatickou chybu.je psaný zjednodušeným způsobem,kdybych se zapsala více,tak nerozumíš polovině výrazů .nevidím zde nic uspěchaného.Nevim v čem je chyba

    OdpovědětVymazat

Děkuji čtenářům za zanechání komentáře,je to pro mne odměna za mé úsilí.
Potěší i odběr