4/05/2024

 Žuchvy (ganaše)

Lícní, žvýkací svaly

Jsou po stranách hlavy,měly by být širší, což je typické u orientálních koní.Mezi žuchvami je mezisaničí, které by mělo být dostatečně široké,aby nestěžovalo manipulaci. V mezisaničí se nachází mízní uzliny,které při onemocnění zduří anebo jsou tvrdé a nebolestivé.

Nos

Nachází se v něm,, chladící zařízení ", kterým se ochlazuje žilní krev z mozku. Měl by být širší. Umožňuje vyšší výkonnost a větší vytrvalost.

Nozdry

U chladnokrevných koní bývají menší,bobovitého tvaru ,uložené více ke stranám . Více vpředu,větší a kruhovité mají koně teplokrevní. Silný pohyb nozder a namáhavý dech ukazují na kardiorespirační komplikace.

Huba

A její tvar má velký význam pro ovládání koně. Část dásně mezi řadou řezáků a stoliček se nazývá mezizubí. V něm hřebcům a pozdě kastrovaným valachům narůstají špičáky. Na mezizubí a na jazyku spočívá udidlo.

Měkkohubý kůň- má vyšší a užší mezizubí a tenčí jazyk. Kůň je velmi citlivý na tah a tlak udidla.

Tvrdohubý kůň- má široké mezizubí a tlustší jazyk, špatně ovladatelný.

Pysky

Obzvláště horní pysk je obzvláště pohyblivý a pružný.

Krk

Spolu se zavěšenou hlavou dává odpovídající výraz, a proto se jeho tvaru a nasazení na hruď věnuje při hodnocení exteriéru zvýšená pozornost.

Základem je sedm krčních obratlů,jejich délka podmiňuje délku krku. Ve vzpřímené poloze krk udržuje svalstvo a šíjový vaz,který umožňuje tuto polohu i při spánku. Některé krční svaly ( kývač a sval kápový),jsou aktivní při pohybu předních končetin,jiné přispívají ke zpevnění páteře. 

Zavěšení= spojení hlavy s krkem

Hřeben= horní část krku

Zásek (vrub)= přechod krku do kohoutku

Hrdlo = spodní část krku

Rozdělení -

Dlouhý, úměrný nebo krátký.

Podle maskulatury (osvalení) je silný anebo slabý.

Podle spojení s hrudníkem je vysoko anebo nízko nasazený.

Prkenný - příliš dlouhý a tenký krk.

Prasečí - příliš tlustý a krátký.

Převislý - při vysokém obsahu hřívního tuku , na hřebenu krku.

Labutí - vysoce nasazený,nahoře ohnutý.

Jelení - prohnutý hřeben, vypouklé hrdlo,koně se nazývají ,, hvězdáři " a jsou špatně jezditelní.

Krky hřebců jsou standardně mohutnější než krky klisen. Dlouhý,nízko nasazený krk je žádoucí u dostihových koní, byť přední končetiny jsou mnohem více zatěžovány a ztěžuje rychlé vyrovnání rovnováhy. Tažní koně mají kratší,mohutný krk,který při těžkém tahu natahují dopředu a zatěžují přední končetiny ve snaze odlehčit záď a vyvinout mnohem větší tažnou sílu. Koně orientálního a španělského typu mají obecně vysoko nasazené krky,avšak je nutné si uvědomit,že je nutné počítat u všech typů koní s jistou proměnlivostí.



3 komentáře:

  1. Opět velmi zajímavé, ani toto jsem nevěděl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No většinou se tyto termíny v běžné mluvě nepoužívají. Slangově se používají jiné vyrazy

      Vymazat

Děkuji čtenářům za zanechání komentáře,je to pro mne odměna za mé úsilí.
Potěší i odběr